Hægefjell - 27. mai 2012

Hægefjell (1021 moh) er grensefjellet mellom kommunene Nissedal og Kviteseid. Fjellet kan nås fra begge kommunene. Vi kjørte fra Treungen til Fjone, og tok av til Hægefjell ved Fjone skole. Deretter kjørte vi oppover en ganske lang grusvei med bom (kr. 70 - kun kontanter). 


Hægefjell er et eldorado for fjellklatrere fra hele Europa. Ved foten av fjellet er det klatreleir og mye folk. Via Lara heter den mest kjente klatreruten og det var den kjendisene i TV programmet 71 grader nord forserte i 2010. 


For oss turfolk går det en merket sti rundt og opp på baksiden av fjellet. Første del av turen gikk på skogsbilvei langs fjellet. Når vi kom til enden av fjellet startet stien og det var relativt bratt stigning oppover. Fantastisk utsikt fra toppen!


Turen er 11 km og middels krevende. Vi brukte 1 time 45 min opp og en time ned igjen. 

Om navnet Hægefjell:
 ”Dei gamle fortalde at Hægefjell har namnet etter ei jente som heitte Hæge. Ho gjætte nord i heiane. Ein dag kom skodda så tett at ho snautt [knapt] såg foten føre seg. Så gjekk ho seg fram på eit snautt [bart] fjell. Der ville ho roe kræturet [kyrne] og fann fram salt til dei. Småloga [sauer, geiter] skubba seg fram for å få sin del, og dermed skubba [dytta] dei til Hæge så ho ramla utfor fjellet og slo seg i hel. Dette er den mest vanlege soga om Hægefjell, men den rette tydinga er nok ’Det heilage fjellet’. Hægefjell skil seg ut på fleire måtar som høgt, fritt og imponerande. Eld og loge, eller andre former for å syne gudane age, var lett synlege derfrå.” 
Nissedal kultursoge (forf. Kjell Åsen)









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar