Grense Jakobselv - 22. juli 2012

Tur til Grense Jakobselv som ligger 60 km øst for Kirkenes. Bygden ligger ytterst ute mot Ishavet (Barentshavet) og elven markerer grensen mot Russland. Gul stolpe med sort topp markerer norsk side, rød og grønn stolpe markerer russisk side. Grensen går i elven på det dypeste punktet mellom disse stolpene. Langs grensen kan en se både norske og russiske vaktposter. Tidligere var det permanent bosetting i dalen, men Grense Jakobselv ble fraflyttet på slutten av -70 tallet/begynnelsen av -80 tallet.


Vi kjørte fra Kirkenes og fulgte E6 i retning Hesseng. Etter ca. 4 km kom vi til et kryss der vi svingte av til venstre i retning Murmansk. Etter 10 km kom vi til den norsk-russiske grensen og tok av til venstre (riksvei 886) mot Grense Jakobselv. Vi kjørte tett inntil Jarfjorden og deretter opp i høyfjellsnatur på Jarfjellet. Vi stoppet underveis og vandret litt i naturen, blant annet ved skilt til Norges eldste fjell. 


Vel fremme i Grense Jakobselv gikk vi tur i området og langs stranden. Vi tok turen opp til Kong Oscars II kapell, som er en steinkirke fra 1869. For å markere Norges suverenitet over områdene øst for Jakobselva fikk kongen bygget et kapell som skulle fungere som grensevern mot Russland. 











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar