Pasvikdalen og Treriksrøysa - 23. juli 2012

Tur til Treriksrøysa, stedet hvor grensen til Russland, Finland og Norge møtes. Dette er også det eneste landpunktet i verden der tre tidssoner møtes. 

Vi kjørte fra Kirkenes og fulgte E6 i retning Hesseng. Etter å ha kjørt gjennom rundkjøringen tok vi av til venstre mot Pasvikdalen (RV 885). Det er ca 100 km å kjøre til Grensefoss. Deler av veien er i dårlig stand. 

Området fra Treriksrøysa og nordover langs den finske grensa utgjør Øvre Pasvik Nasjonalpark. Den ble opprettet i 1970 og utvidet i 2003. Pasvikdalen er en smal stripe land klemt mellom Finland og Russland. Området i Pasvik omtales ofte som det største gjenværende området med urskog i Norge. Naturen i nasjonalparken er en del av den sibirske taigaen og dermed en særegen del av norsk natur. Det finnes en del planter, dyr og fugler i nasjonalparken som er veldig sjeldne i resten av landet. Pasvik er kjent for å ha Norges største stamme av brunbjørn. I bilen oppover var vi så heldige å få se to halvstore bjørnunger. Bjørnene passerte foran bilen og stoppet opp en liten stund. En fantastisk opplevelse! 

Ved parkeringsplassen ved Grensefoss ligger et grensevakttårn på den norske siden. Vi fulgte grensevaktenes sti/løype til Treriksrøysa. Turen er i overkant av 10 km tur/retur. 










Hyggelig møte med en gjeng norske soldater som voktet grensen:


 Bjørnene som plutselig dukket opp foran bilen vår:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar